Moje osobní rodinná stránka

Mapy

Opravdu úsměvné

Většina pokročilejších uživatelů telefonů s Windows Mobile se nespokojí s dodávaným softwarem telefonu, tzv. ROM. Instalují si často vlastní, mnohdy lepší než oficiální. Ukážeme si, jak na to u celkem oblíbeného přístroje HTC Touch Diamond.

Používání níže uvedených postupů či programů není v souladu se záručními podmínkami výrobce telefonu. Jejich používáním se vystavujete riziku neuznání záruky na přístroj v případě jeho poškození.

Jak již bylo řečeno… Oficiální software telefonů není vždy nejlepší. Proto uživatelé, co chtějí od svého telefonu víc, než jen psát SMS a volat, často sahají po těch neoficiálních, více odladěných, a sestavených po zkušenostech každodenního užívání přístroje. To, že takovýto neoficiální software není vůbec podporován výrobcem telefonu by se dalo očekávat. Ba co víc. Výrobci se z pochopitelných důvodů přímo brání nahrání neoficiálního software do svého telefonu. Nebudeme se ale zabývat způsobem ochrany telefonu, či důvodům proč tak někdo činí. Pojďme přímo na věc, a podívejme se, jak telefon připravit a nahrát do něho neoficiální software (ROM).

Co budeme potřebovat:

Unsigned-Hard-SPL-Diamond-OliNex  

Instalace HardSPL

Vůbec první věcí, co nás bude zajímat, je odstranění ochrany telefonu proti zápisu neoriginálního software. Což provedeme velice jednoduše, pomocí nahrání tzv. HardSPL do přístroje. Postup je následující:

  • Stáhněte si balíček Unsigned HardSPL ze souborů ke stažení a rozbalte jej na pevný disk vašeho PC
  • Připojte telefon k počítačí v režimu ActiveSync a nastavte spojení mezi telefonem a počítačem (Pomocí ActiveSync na Windows XP, Vista a vyšší pak Centrum zařízení WM)
  • Spusťte soubor ROMUpdateUtility.exe ze staženého a rozbaleného balíčku a následujte pokyny na obrazovce
  • Pokud se na obrazovce přístroje v průběhu aktualizace objeví upozornění o nedůvěryhodnosti spouštěné aplikace, s klidem akci potvrďte a "nedůvěryhodnou" aplikaci na mobilu spusťte.

To je vše… Nyní by jste měli mít ve svém Diamondu nahrané HardSPL, které vám umožní nahrát do telefonu libovolnou ROM. Snad jediná komplikace která může během instalace nastat je, že se přehrávání SPL "zasekne" (na PC vyskočí chybová hláška) po spuštění oné "nedůvěryhodné" aplikace a telefon zůstane zaseklý v režimu, kdy budou na obrazovce svítít tři barvy. V takovém případě postačí nechat telefon připojený k počítači a spustit znovu ROMUpdateUtility.exe a celý proces zopakovat.

Instalace ROM

Instalace vybrané ROM je již velice jednoduchým postupem. Jsou v zásadě dva způsoby jak na to.

  1. Stáhnete si klasický distribuční balíček obsahující ROMUpdateUtility.exe který vás provede aktualizačním procesem.
    • Rozbalíte balíček s ROM
    • Připojíme zařízení k PC, kde je nainstalováno a povoleno připojení ActiveSync (anebo WMDC ve Vistách). Zde doporučuji používat pro toto zásadně notebook. Je to z důvodu, že pokud dojde k výpadku elektrického proudu při flešování na klasickém PC a tím pádem k přerušení nahrávání může dojít k velkým problémům a následně k nutnosti složitého oživování zařízení. Že je zařízení správně připojeno a připraveno nám signalizuje stavová ikona AS (WMDC) tím, že „zezelená“.
    • Spustíte ROMUpdateUtility.exe který vás provede zbytkem instalačního procesu

    Nyní již následují jednotlivé obrazovky s informacemi a žádostmi o potvrzení.


    Informace na této obrazovce si zaslouží naši pozornost. Jako první podstatný a ještě jsem se o tom nezmínil je příkaz, aby si uživatel vypnul před započetím procesu všechny možné úsporné, hibernační a uspávácí režimy v systému počítače na kterém budeme flešovat. Ještě doplním, že je nejjistější (tak jak je napsáno na obrázku červeně) v průběhu celé operace na PC mít vypnuté všechny ostatní programy – prostě na PC nedělat nic jiného! Další podstatná věc, kterou si systém hlídá je nabití baterie zařízení. Pokud je baterie nabita pod 50%, flešování nepokračuje a vyskočí na nás tato obrazovka.
    Pokud je baterie nabitá zobrazí se nám jako další tato obrazovka:

    A je tu další obrazovka s informacemi o původní verzi ROM.

    Po kliknutí na Update se nám zobrazí toto:

    Po kliknutí na Next na obrazovce s informacemi o původní i nové ROM se nám zobrazí toto:

    Po kliknutí na Next konečně proces flešování začne. O průběhu jsme informováni jak na obrazovce monitoru PC tak i na obrazovce zařízení.


    Na displeji zařízení se nám postupně zobrazují tyto obrazovky informující nás o průběhu flešování, které trvá na tomto zařízení a touto ROM cca 8 minut.

    Pro ukončení flešovacího programu je ještě nutné v PC na této obrazovce stisknout Finish.

  2. Stáhnete si balíček obsahující samotný obraz ROM. (Soubor diamimg.nbh, či jiný s příponou NBH)
    • Pokud se soubor s ROM nejmenuje diamimg.nbh, přejmenujte jej na tento název (pozor, soubory s obrazem ROM mají standartně příponu NBH, nesplést s jiným souborem)
    • Připojte telefon k počítači v režimu disku, a nakopírujte do kořenového adresáře (resp. do kořenového adresáře interní paměti v režimu ActiveSync) soubor diamimg.nbh
    • Odpojte telefon od počítače, stískněte a držte tlačítko pro ztlumení zvuku spolu s tlačítkem zpět a proveďte softreset stylusem. (a stále držte tlačítka)
    • Až telefon nastartuje do zvláštního režimu, tlačítka pusťte, a následně stisknutím tlačítka na zapnutí/vypnutí potvrďte přepis software
    • Počkejte až se nový software zapíše a poté proveďte restart telefonu. Potom můžete soubor diamimg.nbh z interní paměti smazat

Po restartu zařízení, který automaticky následuje ihned po ukončení flešování musíme zařízení nastavit, tak jako po prvním zapnutí (anebo Hard resetu). Někteří doporučují ihned po naflešování provést ještě Hard reset pomocí kombinace tlačítek. Osobně zastávám názor, že je to zbytečné, protože zařízení si samo ihned po naflešování Hard reset provede samo a automaticky. Tak a to je vše, postup skutečně jednoduchý, který je při zachování všech uvedených zásad naprosto bezpečný, bez rizik umrtvení zařízení.

 

 

Zdroj:Carnero.cc

Každý v životě asi narazí na problém, který je nutné relativně rychle vyřešit. Pojmem „relativně rychle“ mám na mysli rychle ale nikoliv okamžitě. Nejsou to tedy problémy, které má řidič auta řítícího se po dálnici, které nezadržitelně míří do kamionu převráceného napříč vozovkou. Jsou to problémy se kterými se člověk setkává skoro stále a jsou různě důležité. Od zajištění večeře po splnění zadaného pracovního úkolu. Většina lidí objeví problém a začne ho řešit. Jejich cílem je odstranit daný problém co možná nejdříve, aby od toho byl klid a oni se mohli vrátit k činnosti, kterou vykonávali před jeho objevením. Ovšem v praxi se ukazuje, že to není zrovna nejlepší nápad.

Každý problém má nějaký časový limit na své řešení. Například práce: Pokud dostanu zadání, zjistím že musím mít hotovo za 24 hodin. To je limit pro splnění úkolu a vyřešení problému. Když limit překročím, nejspíše budu mít nějaký problém – je jedno zda jen někdo bude nadávat nebo mi sebere část odměny, prostě to bude nepříjemné a je lepší se tomu vyhnout, pokud to jen trochu jde.

Nicméně mám 24 hodin na nějaké řešení a 24 hodin na to, abych s tím vším laboroval. Můžu se vrhnout na řešení hned s tím, že to budu mít brzy za sebou. Nebo můžu počkat. A počkat se zpravidla úžasně vyplácí. Pokud z dané doby třeba čtyři hodiny počkám, nic neztratím. Ve zbylých 20 hodinách budu muset pracovat o něco rychleji, ale stále nebudu mít problém práci dodělat včas. Ty první čtyři hodiny totiž mohou poskytnout řešení celého problému a zbylých 20 hodin se vůbec nemusí konat. Když začnu pracovat hned, ponořím se do problému a nic jiného moc nebudu vnímat. Pokud mi situace poskytne jiné a lepší řešení, nevšimnu si ho. Zatímco když budu prostě čekat (budu dělat něco jiného, hrát si nebo něco… cokoliv) uvidím lépe i jiné možnosti.

Velmi často se mi stává, že se vyskytne nějaký problém zároveň více lidem. A každému v jinou dobu. Je tedy celkem pravděpodobné, že když počkám a jen budu vnímat okolí, najdu někoho, kdo daný problém již vyřešil. Pak mi to buďto poslouží tak, že jeho řešení prostě vezmu, použiju a ušetřím si veškerou práci. Nebo se jeho řešením inspiruji – to mi zase ušetří dlouhé uvažování co a jak udělat a také mi to poskytne informaci o tom, kde již někdo udělal chyby. A já mám tudíž ušetřenou část práce a také mám možnost udělat jiné chyby. Tak jako tak to byla pro mě úspora.

Ještě častěji se také stane, že se problém změní. Pro můj příklad s prací to znamená, že zadavatel za mnou příjde s tím, že to chce udělat jinak, nebo to už udělat nechce. Může si to rozmyslet, nebo to může vymyslet jinak. Zadavateli práce se stejně jako každému stává, že jakmile něco vysloví, často mu dojde, že to není ono. A stává se to i u dlouhodobě plánovaných projektů. Pár hodin čekání pak přinese v lepším případě zrušení práce (zadání se stornuje) nebo alespoň odstraní zbytečnou práci. Stačí si představit, že se na problém vrhnu hned. Čtyři hodiny budu pracovat a pak příjde zadavatel a řekne, že to chce jinak. Super, čtyři hodiny práce k ničemu, můžeme začít znovu. Když ty čtyři hodiny nic neudělám, začnu rovnou na novém zadání a spousta práce odpadla.

Pokud začnu řešit problém hned, vyřeším jej. Pravděpodobně mi to dá možnost pracovat o něco pomaleji. Ale když počkám, riskuji při nejhorším trochu zběsilejší pracovní tempo. Ale zpravidla získám řešení nebo alespoň usnadnění řešení. Ze zkušenosti se mi chvíle čekání (řekněme 10% daného času) téměř vždycky vyplatila. Jen to chce mít trochu nervy čekat i když se na člověka řítí problém. Nezačít utíkat hned, ale chvíli na problém prostě čumět.

Zdroj:Winmo-Experts.com

Don’t manually install all your applications and settings after every new ROM flash. Use…
SASHIMI AutoInstaller RAW Edition v.7.9
Specialized Automation Script for HTC Installations, MortScript Initiated
or simply…

New to SASHIMI?
Watch these video tutorials to see how easy it is!
Older Archive Videos Here
Want to cook SASHIMI into your ROMS?
Now you can with SASHIMI Compliance (SC)! For more info check here.
SASHIMI FAQ
What is SASHIMI?
SASHIMI is first and foremost an installer. Its main function is to install CAB, .REG., .XML, .EXE, and .MSCR files that can be used when setting up your device. It can be run in Manual Mode, Automated Mode, or in Manual+Auto mode. SASHIMI can also perform backups of your important files and registry entries and allow for easy restore during installation. It would be impossible to describe all the additional things that SASHIMI can do….well actually, not impossible, just lengthy…so read the documentation or check out the series of video tutorials!
Why SASHIMI?
You don’t really think I came up with that unwieldy name first do you? SASHIMI, like all great things, is RAW! RAW, like sushi, sashimi means "uncooked". A RAW installer is most suitable for use on uncooked, stock, or lite ROMs. It helps users who would prefer to install all of their own apps an easy semi-automated way to do it. Of course it can be be used on cooked ROMs too, we sushi chefs like to share! Arigato! SASHIMI builds on the feature set of it’s predecessors and the VIP+bengalih RAW Auto Installer, but with more wasabi-infused features!
What devices will SASHIMI work on and is tied to a specific region/language?
SASHIMI was built for the HTC Kaiser and its variants. However it should work on any device running Windows Mobile 6\6.1 with a QVGA or VGA resolution. SASHIMI should work on all WM6\6.1 ROMS regardless of language. For more detailed information see the documentation. SASHIMI’s basic functionality should work on non-QVGA/VGA devices however formatting of the menus may not be ideal. In addition, some special features (like the Auto Install to Storage Card) will not function on non-QVGA/VGA devices because they depend on screen taps that are hard-coded to QVGA/VGA resolutions.
Can SASHIMI do this, that, and the other thing?
Yes. But seriously, read the documentation and go through the tutorial…you will be an expert afterwards. If there are features that SASHIMI doesn’t have please post requests in the thread. If the requests sound good and I have the time to implement them, I will! Also, be sure to take a look at the available video tutorials for extra insight!
SASHIMI r0x0rz d00d, you r0x0rz, what can I do 4 U?
Gee thanks. I’m just happy people are using it. Just spread the word and leave feedback on what you like or what you don’t. If you really want to make a contribution, there are people who need it more than I.
You didn’t answer my question here. This FAQ sucks.
Technically I shouldn’t even put this in the FAQ, it’s a statement, not a question. More accurately it’s an insult. Why are you insulting me? If you read the documentation and still have questions, post in this thread and they will be answered.
CHANGE LOG AND FIXES
v.7.9 – 11/01/08

  • UPDATED! – Modified Delete Operations (deleteops.ini) to occur prior to root copy. This allows for file deletions on the device prior to copying over files.
  • UPDATED! – AutoRun startup dialog. SASHIMI will now give the option to choose the type of install mode (or exit) when run in Autorun mode. This will help some issues with Sashimi Compliance (SC).
  • UPDATED! – Modified initial run behavior and shortcut creation. Shortcuts will be created in \Start Menu\Programs automatically on first run (any mode). The option to disable this, as well as to change the default location are now configurable within the GUI and settings.ini file.
  • UPDATED! – Changed location of SDCONFIG.TXT file from the root of the Storage Card to the \INI folder. This will prevent issues with running SASHIMI prior to UC on UC compliant ROMs.
  • UPDATED! – Makisu to 1.9

v.7.8 – 10/22/08

  • NEW! – Added ability to toggle between SKTools (default) and TaskMgr for .REG import functions. See below for more info.
  • UPDATED! – Makisu to 1.8

v.7.7.3 – 10/17/08

  • FIXED! – Issue with customlinks not properly removing entries marked as NONE.

v.7.7.2 – 10/13/08

  • FIXED! – Issue with customlinks not properly working.

v.7.7.1 – 10/13/08

  • FIXED! – Issue with registry files not always being imported during Auto Phase.

v.7.7 – 10/11/08

  • NEW! – Tiered Install integrated during Manual install sessions. Requires NetCF.
  • NEW! – DELETEOPS.INI file allows for the deletion of specified files and folders during Auto phase.
  • NEW! – CERT folder for the processing of certificates.
  • NEW! – EXE folder can now process .LNK files (see Known Issues).
  • NEW! – SCRIPTPARAMS.INI file allows parameters to be specified for .MSCR files during install phases.
  • NEW! – Ability to turn off logging for (very minor) speed improvement.
  • NEW! – Additional options for SASHIMI Compliance (SC) relating to settings and customlinks ini files.
  • UPDATED! – Fixed issue with sample-file.auto template which caused issues when attempting CAB install to main device memory.
  • UPDATED! – Fixed issue with autorun script which prevented the idle timeout script from running.
  • UPDATED! – TaskMgr now actually handles .REG imports instead of SKTools.
  • UPDATED! – Autorun flag not set until after full run of auto phase. Allows for resuming an interrupted resumed Autorun session.
  • UPDATED! – Changed dialog and method for resuming auto install. Allows hands-free resumption (e.g. following a reboot).
  • UPDATED! – Set additional security policies at runtime to minimize issues with auto-installs.
  • UPDATED! – Removed sample install files from main install. Included instead in separate .CAB file.
  • UPDATED! – Makisu to 1.7

SEE DOCUMENTATION FOR FULL CHANGE LOG
CREDITS
Thanks go to:
Mirko Schenk – Author of MortScript, without which none of this would have been possible.
v3patel(VIP) – for his original VIP installer script which was a good portion of the inspiration for the original SASHIMI.
While it still bears some similarity to the VIP installer, it’s grown well beyond and filled with tons of new features.
v3patel is also active in suggesting new ideas and offering some sample code to help make SASHIMI even better.
SKKV Software – For their SKTOOLS. The trial version is included in this package to assist with the custom registry exports, and full backups/restores. While the trial functions adequately for purposes of SASHIMI, you may want to check out full verisons of their software at http://www.s-k-tools.com/
DotFred – For his Task Manager application. This is what gives SASHIMI the power to import .REG and .XML files. The Task Manager program of course is so much more, and I urge you to try it out for all of its features.
Sleuth – for his work on UC which is integrated and included.
SASHIMI Users – To all of you who use the program and provide feedback and inspiration in the forums. Thanks

Sushi

Když se to umí, tak je to prostě paráda. Co k tomu dodat.

 

Zdroj:Martin Voráč

"Dědečku, jak je možné, že je naše rodina tak bohatá?" "Protože dokážeme prodat daleko méně, než všichni ostatní." "Podívej, Edwarde." "Dědečku, ty máš žáby? Na co žáby?" "Žáby jsou základem naší filozofie, dokázaly nám vydělat veškeré jmění." "Vezmi kotlík a naber do něho vodu."

Starý pán vhodil jednu žábu do hrnce s vodou. Druhou vložil do sklenice, kterou postavil na zem. Pod hrncem zapálil sotva viditelný plamínek a vložil do něho teploměr. Teplota ukazovala 24 stupňů. „Naše rodina měla od nepaměti továrnu na automobily. Když bylo jednomu z mých pradědů asi jako tobě, zavolal si ho k sobě jeho otec a předal mu rodinné tajemství, které dnes předám já tobě.“ Teploměr ukazoval 30 stupňů. Žába uvnitř udělala několik temp a posadila se na dno.

„Automobil bylo velmi složité zařízení z mnoha součástí. Když přišel zájemce, naše firma mu ho postavila podle jeho přání.“ „Nerozumím tomu.“ „No, automobil dříve nevypadal tak, jako dnes. Nakreslím ti ho.“

Rtuť se pomaličku převezla přes číslo 34.

„To jsou kola, aby se automobil mohl pohybovat. Tudy se lezlo dovnitř.“ „Člověk byl uvnitř auta? Ne jako dnes, obráceně?“ „Tenkrát bylo všechno jiné. Člověk vlezl do auta, sedl si a točil tímhle kolem a auto podle toho zamířilo správným směrem. Prý.“ „A jak člověk šlapal?“ „Auto jelo samo. Jenom se do něho nalila pohonná hmota, a auto jezdilo samo.“

"Hlavním problémem výroby auta byla nutnost zaměstnávat odborníky, kteří rozuměli autu do posledního šroubku. Můj pra…praděd si spočítal, že když zaměstná spoustu rychle vyměnitelných lidí z ulice, kde každý z nich bude dělat jen jednu jedinou součástku, dokáže z nákladů na jednoho člověka uživit deset dalších dělníků a ještě ušetří. Náš praděd dokázal prodat méně práce než ostatní a tím ušetřil. A ten kdo je levnější, je na tom vždycky v očích zákazníků lépe.“

Teploměr ukazoval 37 stupňů. Žába nevzrušeně seděla v hrnci a občas zatáhla oči dovnitř hlavy.

„A co bylo s autem pak?“ „S autem už nic, firma se prodala a investovali jsme do továrny na těstoviny.“

„Myslíš takové ty čtverečky, co se vyrábějí ze slámy?“ „Ano, jenže tenkrát se vyráběly z mouky a vajec. Jenže vejce byla drahá, a tvořily zhruba polovinu ceny balíčku těstovin. A můj praděd si spočítal, že když investuje peníze do reklamy, kde lidi přesvědčí, že vejce škodí zdraví, dokáže vyrobit těstoviny za polovinu ceny než ostatní. Lidi budou rádi, že žijí zdravěji a nebude jim vadit, že těstoviny už nechutnají tak, jako dříve.“

Rtuť teploměru byla těsně pod hodnotou 42.

„Vždyť si mohli ti, co tomu neuvěřili, kupovat u ostatních!“ „Zpočátku ano. Jenomže lidi se vždy rozhodují podle ceny. Nakonec těstoviny bez vajec kupovala většina, takže pro výrobce nezdravých těstovin už nezbylo místo na trhu.“ „Takže to nebyla pravda? Že to bylo nezdravé?“ „Edwarde, v ekonomii je pravda pouze to, čemu věří zákazník.“

Teploměr ukazoval 46 stupňů.

„A co bylo s těstovinami dál?“ „Nic, firma se prodala a investovali jsme do výroby salámů.“

„Myslíš takové ty soudky z lisované strouhanky?“ „Ano, jenže tenkrát se vyráběly z masa.“ „Z masa? To bylo ale taky nezdravé! Nebo ne?“ „To už nikdo neví. Mého praděda napadlo, že když začne do masa postupně přidávat sóju, dokáže vyrobit dvojnásobné množství za poloviční cenu.“ Teploměr ukazoval 51. Žába opět několikrát mrkla.

„Po dvaceti letech už si totiž nikdo nepamatuje, jak chutná sója, a jak chutná šunka. Když se lidem vysvětlí, že sója je zdravá a chutná jako šunka, bude jim chutnat. A vždy rozhoduje nakonec cena.“ Rtuť postoupila k pětapadesátce.

„A co bylo dál?“ „Už tenkrát jsme byli dost bohatí. Předkové investovali do pekařství a přestali vyrábět rohlíky z mouky a droždí. Místo toho se používala taková foukaná pasta. Vydělali balík. A dnes máme mlékárnu.“

Teploměr nepozorovaně překročil 60 a žába se prošla po dně.

„Víš, dědečku, jak je možné, že si toho celou tu dobu nikdo nevšiml?“ Starý pán vstal, vyndal ze sklenice druhou žábu a hodil jí do kotlíku. Žába začala v šoku a křečích drápat po stěnách nádoby. Snažila se vyskočit, ale teplotní šok byl příliš silný. Po několika vteřinách plavala mrtvá těsně pod hladinou. Žába sedící na dně tomu nevěnovala pozornost a opět znuděně zatáhla oči dovnitř hlavy. „Vidíš musí se pomalu. A to je základ naší rodinné filozofie. A našeho bohatství. A teď si vezmi auto, a utíkej domů, maminka tě už bude hledat.“

Chlapec vyndal z kapsy krabičku s nápisem „Sportovní automobil pro zdravé nohy“ a vyndal jednu tabletku. Spolkl jí a běžel směrem od dědovy jeskyně po svých domů. Zastavil se (značně udýchán) až před ohořelým stromem, kde rodina bydlela. Cítil, jak je na dědu pyšný. Jenom díky chytrosti jeho předků mohli bydlet takhle zdravě. A platit za to relativně nízký nájem. A mohl běhat autem. A pít to dobré a zdravé, křišťálově průhledné mléko.

To jediné mu totiž dle přírodního léčitele mohlo zahnat ošklivé, mokvavé vředy, které se nejen jemu, ale většině lidí z neznámých příčin tvořily po celém těle a bolely mnohem víc, než řídké kosti, které když se zlomily, odmítaly srůst. Věřil, že ho to ochrání i před tou divnou chudokrevností, na kterou zemřel jeho bratříček, kterého měl moc rád i přesto, že se narodil celý znetvořený. Maminka na něho kývla a odhrnula si z čela svůj poslední pramínek vlasů.

Byl příjemný večer a všechno, ale úplně všechno bylo v pořádku. V kotlíku plavaly dvě uvařené žáby.

Zdroj:MyEgo.cz

Poslední doporučená sestava pro pracovní počítač za 30.000 Kč se setkala s velkým úspěchem, spousta lidí si podobný počítač pořídila a jsou moc spokojení, ale protože jde o věc z ledna 2008, tak jsem se rozhodl ji aktualizovat.

Cenová relace je opět stejná, tedy zhruba 30.000 Kč s DPH za vlastní počítač, plus cca 15.000 Kč za monitor a operační systém.

Pro 11/2008 jsem se rozhodl pracovní počítač doplnit u výkonnou "herní" grafickou kartu. Proč? Důvodem je NVIDIA CUDA, která ryze herní použití grafických karet posouvá i do segmentů editace videa (Cyberlink PowerDirector 7) a zpracování grafiky (Adobe Photoshop). Pokud máte na hraní Xbox 360, pak samozřejmě high-endovou grafiku zaměňte za NVIDIA 9600GT model.

Základní sestava
 
Monitor a operační systém
 

Pracujte s komfortem

Uvedená sestava je ve velice rozumné ceně cca 45.00 Kč s DPH, a to včetně luxusního 24" monitoru s výborným barevným podáním a 64bitovým operačním systémem (Vista x64 Home Premium). Nabízí mimořádné pohodlí a rychlost nejen pro práci, ale i pro hraní libovolných moderních her, pokud si od práce chcete odpočinout.

V současné době již samozřejmě nastupuje Intel Core i7, který přináší dalších 30% zrychlení pro profesionální aplikace, nicméně cenově je sestava s ním o 10-15.000 Kč výše (dražší CPU, základní desky i DDR3 paměti). Q9300 je ve zvolené cenové relaci ideální volba, pokud chcete rozpočet překročit o 2-2.500 Kč, můžete ještě uvažovat o Q9450 a Q9550, ale o moc větší výkon si od toho neslibujte (řádově jednotky procent).

V případě grafických karet nemá smysl uvažovat o ATI, konkurence pro GTX 260+ je model ATI 4870, který ovšem má mírně horší výkon, horší ovladače, je hlučnější, a hlavně neumí CUDA, takže je to ryze herní věc (pro práci zcela nezajímavá).

Ohledně klávesnice jsem osobně přešel na Sidewinder X6 a jsem mimořádně spokojen, ale to jsem byl i s Logitech G15 (dokud po 26 měsících po koupi "neumřela"). Pokud máte rádi notebookové klávesy, poté Sidewinder, pokud klasické a LCD displej, poté Logitech G15.

Myš Logitech G9 je bez konkurence, vysoké rozlišení a vyměnitelné kryty jsou znaky nejlepší myši současnosti, vždy naleznete totiž kryt, který vám přesně sedne do ruky. Na myši a klávesnici bych nedoporučil šetřit, přímo totiž ovlivňují vaši produktivitu a ergonomii práce.

HP LP2475w je špičkový monitor s profesionálním S-IPS / S-PVA displejem a mnoha vstupy (včetně HDMI), rozhodně bych nedoporučoval levné TN monitory. Výborný je i Dell 2408WFP, zvláště s NBD zárukou po 3 roky. Lepší alternativou jsou až 30" displeje (2560×1600), ale ty kvalitní se bohužel pohybují v cenách nad 40.000 Kč.

Jako pevný disk je zvolen WD6400AAKS, model s dostatečnou kapacitou, který exceluje cenou, výkonem i tichostí provozu. Pro pracovní použití bych doporučil dva tyto disky a jejich zapojení do RAID-1, tedy mirror v reálném čase.